Home Top Ad

InfoRakyatKini

Sekretariat Perpaduan Ilmuwan Islam himpun ulama, pemikir Islam Kerajaan Perpaduan


Khairuddin (tengah) bersama Dusuki (kanan) bersama pemimpin-pemimpin mewakili parti-parti Kerajaan Perpaduan dalam pertemuan di Putrajaya, kelmarin.


PUTRAJAYA: Ulama dan pemikir Islam parti pemerintah sepakat menubuhkan Sekretariat Perpaduan Ilmuwan Islam Malaysia (SPIIM), kata Setiausaha Majlis Ulama (MUU) UMNO Datuk Dr Khairuddin Aman Razali.


Beliau berkata, SPIIM ditunjangi oleh pemikir dan ulama UMNO, Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Amanah Negara (AMANAH) serta badan bukan kerajaan (NGO) adalah medan interaksi dalam usaha memperkasakan Islam di negara ini dalam konteks Kerajaan Perpaduan.


"Sekretariat itu akan menggerakkan pengembangan usaha mempekasakan Islam dalam negara Malaysia tercinta ini," katanya di sini.


Khairuddin berkata, persetujuan itu dicapai dalam pertemuan Majlis Ramah Mesra Ilmuwan Islam di Putrajayat yang dihadiri oleh Pengerusi MUU, Datuk Dusuki Ahmad; Ketua Pegawai Eksekutif MUU, Mohd Kamal Nazmi Kamaruddin; Penasihat Umum AMANAH, Datuk Seri Ahmad Awang.


Katanya, turut hadir Timbalan Penasihat Umum AMANAH, Datuk Abd Ghani Samsudin; Setiausaha Jabatan Pemahaman dan Pemantapan Agama PKR, Muhamad Muszaki Mohd Ozir; Setiausaha Jabatan Pemahaman dan Pemantapan Agama AMK, Ashraf Hadi; Presiden Majlis Perunding Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) Mohd Azmi Abd Hamid dan Ahli Jawatankuasa MAPIM, Dr Fauzi Zakaria.


Beliau berkata, sekretariat itu dipengerusikan secara bersama oleh Dusuki, Ahmad dan Amidi sebagai mewakili ketiga-tiga parti kerajaan.


"Satu bengkel akan diadakan dalam masa terdekat bagi memperincikan hala tuju dan kerangka kerja SPIIM," katanya.
Sekretariat Perpaduan Ilmuwan Islam himpun ulama, pemikir Islam Kerajaan Perpaduan  Sekretariat Perpaduan Ilmuwan Islam himpun ulama, pemikir Islam Kerajaan Perpaduan Reviewed by admin on 1:17 AM Rating: 5

No comments

Random Posts

3/random/post-list