Home Top Ad

InfoRakyatKini

Anwar: Ugutan UMNO tinggal BERSATU sekadar cakap

KUALA LUMPUR: Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menganggap keputusan UMNO memutuskan kerjasama dengan BERSATU hanya sebagai ucapan dalam satu perhimpunan.


Apatah lagi, ujar Anwar, UMNO mempunyai mandat bagi membuat resolusi terakhir sebelum memutuskan untuk meninggalkan kerajaan Perikatan Nasional (PN).


“Itu ucapan dalam Perhimpunan Agung UMNO. Saya dari Parti Keadilan. Saya rasa ini
merujuk kepada keputusan yang lebih baik di pihak tertinggi tetapi mereka juga mempunyai mandat untuk resolusi terakhir bagi meninggalkan kerajaan PN.


“Jadi, ini adalah paradiksi kepada para pemimpin UMNO untuk memutuskannya,” katanya ketika ditemui selepas Forum Demokrasi di Malaysia anjuran Institut Strategi Antarabangsa di sini hari ini.


Sementara itu Anwar yang juga Ahli Parlimen Port Dickson mendakwa, kerjasama yang mahu dijalinkan bersama UMNO masih lagi dalam perbincangan.


“Saya nak kata ini masih lagi dalam perbincangan…saya berbincang dengan semua pihak termasuk dengan Datuk Seri Anifah Aman (Presiden Parti Cinta Sabah) sebentar tadi.


“Dalam demokrasi dan proses yang matang keterlibatan adalah sangat penting berasaskan nilai dan prinsip.


“Sebaliknya, jika ragu-ragu dengan ini (kerjasama) kita perlu melihat batasannya walaupun ketika pemerintahan Pakatan Harapan..Kita mesti belajar dan kita tidak boleh berkompromi dengan perkara ini,” ujarnya.


Anwar pada baru-baru ini mendakwa pihaknya tidak menolak kemungkinan menjalinkan kerjasama dengan UMNO, namun menambah perbincangan mengenainya masih belum dilakukan secara formal.


Beliau turut mendakwa beberapa pemimpin dan ahli Parlimen daripada UMNO menyokong hasrat kerjasama berkenaan, selain menyifatkan ia akan menjadi kenyataan jika UMNO nekad memutuskan hubungan BERSATU.


Menerusi Perhimpunan Agung UMNO 2020 (PAU 2020) Ahad lalu berkata, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memaklumkan parti itu menolak kerjasama dengan PKR, DAP dan BERSATU pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).


Beliau berkata, setakat ini, tidak ada perbincangan berkaitan dengan mana-mana parti berkenaan sama ada secara rasmi atau tidak rasmi.

Anwar: Ugutan UMNO tinggal BERSATU sekadar cakap  Anwar: Ugutan UMNO tinggal BERSATU sekadar cakap Reviewed by admin on 10:31 AM Rating: 5

No comments

Random Posts

3/random/post-list