Home Top Ad

InfoRakyatKini

Media bukan medan berunding PN, MN - Hashim


KUALA LUMPUR: "Jangan jadikan media sebagai sebagai medan 'perundingan'," tegas Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Hashim Jasin.


Beliau berkata, ahli pemimpin dan ahli parti termasuk semua parti dalam Muafakat Nasional (MN) serta Perikatan Nasional (PN) tidak sepatutnya menjadikan media massa dan sosial sebagai medan untuk menyelesaikan krisis dan pertikaian.


Katanya, sebaliknya semangat taawun siyasi hendaklah sentiasa disuburkan oleh pimpinan dan ahli parti-parti politik Melayu Islam dengan pertemuan bersemuka dan bermesyuarat secara berterusan.


"Mempekasakan MN dan PN adalah penting dalam usaha menyatukan kuasa politik umat Islam demi maslahah terbaik buat Islam dan negara. 

 

"Semangat taawun siyasi dalam MN dan PN juga hendaklah sentiasa disuburkan oleh pimpinan dan ahli parti-parti politik Melayu Islam dengan pertemuan bersemuka dan bermesyuarat secara berterusan. 


"Masing-masing hendaklah sentiasa berlapang dada, saling memaafkan dan mengelak dari menjadikan media terbuka termasuk media sosial sebagai medium perantaraan bagi menyelesaikan krisis dan pertikaian," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.


Semalam beliau mempengerusikan muzakarah Majlis Syura Ulama PAS bagi menentukan hala tuju taawun siyasi dan misi pilihan raya parti itu menjelang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).


Dalam pada itu Hashim menegaskan perundingan pembahagian kerusi antara parti-parti Melayu Islam perlu dilakukan bagi mengelakkan pertembungan tiga penjuru dalam PRU ke-15.


Katanya, ia adalah bertujuan bagi mendapat kemenangan dengan majoriti besar.


"Perundingan kerusi antara parti-parti Melayu Islam perlu dilaksanakan semaksimumnya bagi mengelakkan pertembungan tiga penjuru dalam PRU ke-15 dan bagi mendapat kemenangan dengan majoriti besar," katanya.Media bukan medan berunding PN, MN - Hashim  Media bukan medan berunding PN, MN - Hashim Reviewed by admin on 8:46 PM Rating: 5

No comments

Random Posts

3/random/post-list