Home Top Ad

InfoRakyatKini

Buang wakil rakyat tak berintegriti, gagal urus sampah - Ustaz Azhar Idrus

Isu kegagalan pengurusan sampah di Terengganu berlarutan sehingga kini. 

KUALA TERENGGANU: Wakil rakyat yang tidak berintegriti dan gagal menyelesaikan isu sampah di Terengganu mesti diganti pada pilihan raya akan datang, tegas penceramah tersohor, Ustaz Azhar Idrus.


Beliau menyeru rakyat negeri ini supaya menolak pemimpin dan wakil rakyat yang tidak jujur serta mementingkan diri sendiri bagi mengelakkan mereka terus melakukan kezaliman.


"Ganti YB (Yang Berhormat) baru yang mana tak integriti, tidak jujur, pentingkan diri sendiri, buanglah... jangan beri undi kepada mereka kerana kita akan tolong mereka bertambah zalim," tegasnya.


Beliau berkata demikian semasa menyampaikan Kuliah Maghrib dan Soal Jawab Agama di Masjid At-Taqwa Batu Enam di sini, malam ini.


Masjid berkenaan terletak di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal di Parlimen Kuala Nerus.


Sebelum itu, salah seorang jemaah bertanyakan tentang isu sampah khususnya di bandaraya Kuala Terengganu, bekalan air yang memiliki rasa payau dan pentadbiran yang lembab di negeri Pantai Timur itu.   


Azhar berkata, terdapat segelintir wakil rakyat yang dipilih gagal melaksanakan tanggungjawab mdan mereka mesti 'dibuang' pada pilihan raya akan datang.


Sambil mengumpamakan dengan pasukan bola sepak negara, beliau berkata: "Penjaga gol, penyerang kiri dan kanan baham rasuah, jadi tukar semua satu pasukan atau tiga orang ini sahaja? Ya, tukar tiga 'ekor' ini sahaja." 


Katanya yang bermasalah, merosakkan nama parti sehingga menyebabkan rakyat enggan beri sokongan kepada parti dan jemaah mesti disingkirkan.


"Kalau mereka yang bermasalah itu masih dicalonkan semula kepala mereka wajar 'dilastik'," tegasnya lagi.


Isu kegagalan pengurusan sampah di bandar raya ini menjadi polemik hangat dalam kalangan rakyat. 


Sampah-sampah bertimbun yang tidak dikutip, kini menjadi pemandangan yang menyakitkan mata dan mencacatkan pemandangan di kebanyakan kawasan di negeri ini.


Pendedahan dan laporan oleh media mengenai isu itu sudah acap kali dilakukan bagaimanapun sehingga sekarang masih tiada tindakan yang tuntas daripada kerajaan negeri.


Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Dr. Alias Razak pada Januari lalu memberi amaran kepada kontraktor yang berterusan melanggar syarat ditetapkan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) akan dikenakan tindakan undang-undang oleh pihak berkuasa tempatan terbabit berikutan kelewatan mengangkut di negeri itu sejak minggu lalu.


Buang wakil rakyat tak berintegriti, gagal urus sampah - Ustaz Azhar Idrus Buang wakil rakyat tak berintegriti, gagal urus sampah - Ustaz Azhar Idrus Reviewed by admin on 12:22 AM Rating: 5

No comments

Random Posts

3/random/post-list