Home Top Ad

InfoRakyatKini

Perhimpunan Agung UMNO: Laungan perpaduan ummah bakal bergema

KUALA LUMPUR: PAS yakin akar umbi UMNO tetap mahukan penyatuan ummah kedua-dua parti kerana ia diyakini sebagai adalah langkah yang betul dan mesti diperjuangkan.

Mursyidul Am PAS, Datuk Hashim Jasin berkata, menjelang Perhimpunan Agung UMNO bulan hadapan, suara perpaduan itu akan dilaungkan kerana para penyokong kedua-dua parti Melayu itu sentiasa berpegang kepada usaha untuk menyatupadukan ummah.

"Ini bukan kehendak parti tertentu tetapi seruan bersatu padu ini adalah arahan Allah Taala dan Rasulullah SAW. Banyak dalil dari al-Quran dan hadis mengenainya.     

"Saya yakin akar umbi UMNO dan PAS malah Bersatu juga merasakan kita perlu menyatupadukan ummah ini dan sekarang kita lihat serang menyerang di semua peringkat bawahan terutamanya sudah tiada dan ini kejayaan yang sudah kita capai.

"Kita sayang keadaan ini, jangan kita pecah belahkan keadaan ini. Apa yang perlu dilakkukan sekarang ialah di peringkat kepimpinan untuk memuktamadkan perpaduan ini dapat dicapai," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini. 

Beliau berkata demikian sebagai mengulas menjelang Perhimpunan Agung UMNO yang dijadualkan bermula 13 hingga 15 Januari 2022.

Hubungan PAS dan UMNO ketika ini agak dingin berikutan keputusan Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang yang menegaskan bahawa, parti Islam itu akan meneruskan kerjasama dengan Bersatu melalui Perikatan Nasional (PN) dan 'melupakan' Muafakat Nasional (MN).

Ia berikutan tindakan UMNO yang dikatakan melanggar piagam MN kerana cuba menolak Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU). 

Hashim berkata, apa jua masalah yang menghalang usaha perpaduan ummah itu mesti diketepikan.

Beliau menyeru semua pihak parti Melayu Islam termasuk PAS supaya berlapang dada dan bersikap terbuka dengan meletakkan penyatuan ummah itu di atas.

"Kita mesti berusahaa bersungguh-sungguh supaya matlamat itu dapat dicapai. Mana-mana pihak yang berasa berat hati itu, hendaklah berfikir semasak-masaknya supaya perjuangan penyatuan ummah ini mesti diteruskan," katanya.Perhimpunan Agung UMNO: Laungan perpaduan ummah bakal bergema Perhimpunan Agung UMNO: Laungan perpaduan ummah bakal bergema Reviewed by admin on 6:13 PM Rating: 5

No comments

Random Posts

3/random/post-list