Home Top Ad

InfoRakyatKini

Ketua Pemuda PAS desak Perdana Menteri buktikan kejantanan

Ahmad Fadhli mahu Ismail tidak membodohkan rakyat dalam isu LCS.

KUALA LUMPUR: PAS memberi kata dua kepada Perdana Menteri, Datuk Sri Ismail Sabri Yaakob supaya membuktikan 'kejantanannya' dengan mengheret petualang kes Kapal Tempur Pesisir (LCS) ke muka pengadilan.


"Jangan bodohkan rakyat, tolong jangan kata SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) tiada maklumat. 


"Perdana Menteri yang masih ada kuasa berbaki ini, sebelum bubar parlimen, cuba sikit tunjuk jantan," kata Ketua Pemuda PAS, Ahmad Fadhli Shaari di sini.


Beliau menegaskan, Ismail tidak perlu bimbang sekiranya mahu bertindak kerana beliau tidak terlibat dengan kes berkenaan.


Katanya, isu LCS bukan baharu sebaliknya sudah berlarutan lebih 10 tahun lalu.


Beliau mendakwa, sejak dipilih sebagai wakil rakyat pada 2018, isu berkenaan kerap dibangkitkannya di Dewan Rakyat.


"Sejak saya dipilih pada tahun 2018, hampir setiap kali persidangan dan saya mempunyai peluang untuk bangun berucap berhubung isu Kementerian Pertahanan, isu LCS ini merupakan isu yang wajib untuk saya sebut. Mengikut rekod saya, sekurang-kurangnya empat kali saya bangkitkan di Dewan Rakyat berhubung isu ini iaitu antaranya ketika membahaskan Belanjawan 2020 peringkat jawatankuasa Kementerian Pertahanan pada 27 November 2019. 


Beliau yang juga Anggota Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) berkata, jawatankuasa itu telah membentangkan laporan penyiasatan isu ini dan adalah amat wajar kepada kerajaan untuk menjalankan tindakan tegas dengan mengheret petualang yang bertanggungjawab ke muka pengadilan.


Sebelum ini, PAC menyenaraikan sembilan rumusan sebagai punca kepincangan projek pembinaan enam kapal LCS bagi kegunaan TLDM bernilai RM9 bilion.


Melalui laporan berkenaan, kerajaan sudah membayar RM6.083 bilion untuk projek lima kapal LCS kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) bagi projek runding terus itu, namun tiada kapal diterima setakat ini.


Dalam laporannya berhubung projek itu, PAC turut memaklumkan kajian daya maju yang dilakukan kerajaan terhadap syarikat BNS untuk pembinaan lima kapal LCS Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) gagal mengesan masalah kewangan syarikat itu.


Ia dibuktikan apabila kerajaan terpaksa membuat pembayaran pendahuluan sehingga RM1.36 bilion kepada BNS, bertentangan dengan Surat Pekeliling Perbendaharaan Bilangan 5 Tahun 2007 yang berkuat kuasa ketika itu.


TLDM menegaskan, pihaknya mengambil maklum dan melihat daripada sudut positif terhadap laporan PAC itu, selain amat mengalukan syor dikemukakan jawatankuasa terbabit dan mahukan hala tuju terbaik bagi projek LCS.

Ketua Pemuda PAS desak Perdana Menteri buktikan kejantanan Ketua Pemuda PAS desak Perdana Menteri buktikan kejantanan Reviewed by admin on 12:57 AM Rating: 5

No comments

Random Posts

3/random/post-list