Home Top Ad

InfoRakyatKini

Sanusi Gelar Mantan Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS Sebagai Binatang


KUALA LUMPUR
: Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor menyelar bekas Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali sebagai 'haiwan politik' yang tidak mengenang jasa Bersatu.


“Dia sudah tak relevan untuk beri komen atau nasihat apa patut PAS buat… haiwan politik saja yang ambil sikap tidak mengenang jasa orang lain,” katanya yang juga Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat.


Beliau mengulas kenyataan Ahli Parlimen Kuala Nerus itu yang berkata, Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang sepatutnya menjalinkan kerjasama dengan UMNO, bukan Bersatu yang disifatkan sebagai 'parti kecil' dan hanya bergantung kekuatan orang lain.


Malah, Khairuddin yang keluar PAS pada 14 Mac lalu berkata, strategi parti itu meletakkan kerjasama dengan BERSATU pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah satu kesilapan.


Mengulas lanjut, Sanusi yang sebelum ini pernah dilantik oleh Khairuddin sebagai Ahli Lembaga Pengarah Lembaga Getah Malaysia (LGM) berkata, tindakan BERSATU yang keluar daripada Pakatan Harapan (PH) untuk bersama PAS dan UMNO membentuk kerajaan perlu dihargai kerana berjaya menyelamatkan negara daripada zaman gelap 22 bulan pentadbiran kerajaan liberal pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad.


“PAS tak selfish (pentingkan diri)… PAS mengenang jasa dan pengorbanan orang. BERSATU keluar PH membolehkannya bersama dengan UMNO dan PAS ambil alih kerajaan.


“Dengan ambil alih kerajaan itulah negara dapat diselamatkan daripada 22 bulan zaman gelap bagi Melayu Islam bawah kerajaan liberal dan 'cauvinist' PH yang dikepalai DAP,” katanya.


Sanusi berkata, jika BERSATU mementingkan politik semata-mata, adalah lebih baik parti itu kekal dalam PH.


“Baik dia kekal dalam PH jadi kerajaan, lebih banyak mereka boleh buat untuk bunuh UMNO dan PAS kerana mereka juga pentingkan Melayu dan Islam, mereka keluar PH dan bersama UMNO dan PAS.


“Sebagai manusia waras, bukankah ini sikap yang patut dihargai?” katanya.


Sanusi turut menempelak Khairuddin dengan menyifatkan segala pandangan bekas pemimpin PAS itu 'sudah tidak relevan', sambil menyifatkan 'Khairuddin lebih UMNO daripada sebahagian orang UMNO'.


Khairuddin yang juga bekas Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi meletak jawatan sebagai Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS pada 20 Feb lalu, selepas digugurkan sebagai Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Sanusi Gelar Mantan Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS Sebagai Binatang Sanusi Gelar Mantan Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS Sebagai Binatang Reviewed by admin on 10:58 PM Rating: 5

No comments

Random Posts

3/random/post-list