Home Top Ad

InfoRakyatKini

PH-BN rangka 10 syarat selepas Muhyiddin tolak kerajaan perpaduan

Anwar dan Ahmad Zahid hampir pasti capai kata sepakat seperti yang dititahkan Yang di-Pertuan Agong.

KUALA LUMPUR: Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) bakal memecah kebuntuan Parlimen tergantung apabila dikatakan sudah mencapai persetujuan 10 perkara untuk membentuk kerajaan perpaduan seperti dititahkan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. 


Difahamkan perjanjian itu juga melibatkan parti politik lain, termasuk dari Sabah dan Sarawak bertujuan memulihkan kestabilan dan perpaduan negara.


New Straits Times (NST) melaporkan, dikenali sebagai 'Kerajaan Perpaduan Malaysia' akan mempromosikan kerajaan perpaduan yang diwakili dengan baik supaya kukuh bertahan sehingga lima tahun akan datang.


Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli mengesahkan kepada Malaysiakini bahawa perjanjian itu didedahkan hari ini dan BN dijangka membuat keputusan mengenai perkara itu sama ada malam ini atau esok.


Menurut sumber NST pula, syarat perjanjian itu termasuk tidak membubarkan Parlimen sebelum ia tamat tempoh lima tahun, jawatan Perdana Menteri disandang oleh pemimpin PH dan Timbalan Perdana Menteri daripada BN manakala Kerajaan Negeri Perak dan Pahang akan diterajui oleh pemimpin BN.


Perjanjian itu juga menetapkan jawatan kabinet dalam kalangan rakan gabungan akan berdasarkan peratusan kerusi mereka di Dewan Rakyat manakala pelantikan mana-mana Ahli Parlimen BN ke Kabinet mesti mendapat kelulusan Dewan Tertingginya terlebih dahulu.


Selain itu, pelantikan Ahli Dewan Negara, jawatan utama dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan jawatan kerajaan lain juga mesti dimaklumkan serta dibincangkan antara PM dan TPM.


Bagi jawatan Kabinet pula, portfolio kewangan, perumahan, pembangunan luar bandar dan wilayah, pendidikan dan pertahanan akan diputuskan oleh Perdana Menteri dan Timbalannya sementara agihan jawatan adalah saksama serta setimpal dengan keupayaan bersama kepakaran masing-masing.


Komposisi kerajaan juga akan merangkumi wakil dari setiap parti dengan jawatan kanan diberikan sebaik sahaja perbincangan selesai, tambah laporan itu.


Menurut sumber itu lagi, gabungan baru itu optimis Blok Borneo akan memberikan sokongannya kepada Putrajaya untuk membina semula negara.


NST memetik sumber berasingan juga mengesahkan bahawa BN secara kolektif bersetuju untuk menyokong kerajaan perpaduan dan pengerusi gabungan itu Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyampaikan pendirian itu semasa menghadap Yang di-Pertuan Agong awal pagi semalam.


Semalam, Pengerusi Perikatan Nasional Tan Sri Muhyiddin Yassin turut mendedahkan bahawa Agong menitahkan penubuhan kerajaan perpaduan.


Bagaimanapun, Muhyiddin menolak cadangan Al-Sultan Abdullah itu dengan alasan tidak boleh bekerjasama dengan PH.

PH-BN rangka 10 syarat selepas Muhyiddin tolak kerajaan perpaduan PH-BN rangka 10 syarat selepas Muhyiddin tolak kerajaan perpaduan  Reviewed by admin on 12:42 AM Rating: 5

No comments

Random Posts

3/random/post-list